M.Kandazoğlu'ndan Türk Futbolu

BİNDİĞİ DALI KESMEK

Haber Giriş Tarihi:
Haber Güncellenme Tarihi:
https://www.sporankara.org
MURAT KANDAZOĞLU YAZIYOR - HABERTÜRK 

“KENDİSİNE gerekli ve yararlı olan şeyi farkında olmadan yararsız duruma getirmek” Türk Dil Kurumu’nun , Deyimler ve Atasözleri Sözlüğü’nde “Bindiği Dalı Kesmek” deyiminin tam karşısına yazdığı açıklamadır.

Türk Futbolu bir zamanlar ülkemizin en büyük değerlerinden biriydi. Marka değeri açısından da (2000’li yılların başında ) dünya futbol arenasında zirveye hep yakındı.

Peki bize kim ne yaptı da bugün Türk Futbolu geçmişteki ulusal ve uluslararası standartlarını mum ışığı ile arar hale geldi?

Bize hiç kimse bir şey yapamadı.

Çoğunlukla olduğu gibi biz yine bindiğimiz dalı kestik.

En şaşaalı dönemlerimizde yurt dışına açılan futbolcuları acımasız bir şekilde eleştirdik.

En insancıl hataları yapan hakemlerimizi önüne arkasına bakmadan linç ettik. Günümüzde özlem duyduğumuz ve yöneticilik sıfatının hakkını veren kulüp başkanlarımızı dilimize sakız ettik.

Reyting uğruna, kişisel menfaatler uğruna hep Türk Futbolunu kullandık.

Başkanıyla, yöneticisiyle, antrenörüyle, futbolcusuyla, hakemiyle, saha komiseriyle, taraftarıyla yorumcusuyla hepimiz aynı gemideyiz.

Ancak yukarıda bahsettiğim etkenlerden dolayı da gemimiz tahrip oldu. Bunun zararı ise hepimize dokundu. Hep birlikte tedavi etme zamanı. Tüm tarafların öz eleştiri yapması birlikte ayağa kalkma zamanı.

En temel vasıflarımızla insani yönümüzü ön plana çıkarak bir şampiyonluğun, bir galibiyetin, bir golün anlık bir sevincin insan onurundan önemli olmadığını, karşılıklı saygı ve sportmen duruşun günlük başarılardan daha çok getirisi olduğunu anladığımız zaman işler değişecektir.

Meseleyi bu boyutuyla kavradığımız takdirde futbolumuzun tüm paydaşları sadece ve sadece futbolumuzun gelişimi için adımlar atacaktır.

Bu köşemden sıklıkla ifade ettiğim gibi Türk Futbolu başlı başına bir ekonomik güç olmuştur.

Bu ekonomiyi öz kaynaklarımızla ve değerli yatırımlarla ne kadar çabuk yüceltebilirsek dünyaya açılmamız da o kadar hızlı olur.

Bugün nasıl Real Madrid, Manchester United, Barcelona gibi dünyanın bir ucunda kamp yapıyor ve oradan da muazzam bir gelir elde ediyorsa, aynı modeli Fenerbahçe, Galatasaray , Beşiktaş, Trabzonspor içinde uygulayabiliriz.

Ama öncelikle ekonomimizin sağlam olması gerekli.

Yoksa şartları olgunlaştırmadan maddi kaynak hırsıyla açılım yaparsan sonu hepimiz için hüsran olur.

Yapmamız gereken tüm kesimleriyle birlikte Türk futbol ekonomisini sağlam temellere oturtup dünya üzerindeki pastadan payımıza düşeni almaktır.